Varför är frukt och grönsaker viktiga för hälsan?

Varför är frukt och grönsaker viktiga för hälsan?

Nutritionisten reder ut

Frukter och grönsaker är kända för att innehålla en mängd olika vitaminer och mineraler, antioxidanter och fibrer som alla bidrar till en hälsosam livsstil. Fibrerna bidrar till en hälsosam tarmflora och gynnar artrikedom och goda bakteriers tillväxt, medan antioxidanter hjälper till att skydda kroppen mot skador som orsakas av fria radikaler.

Hur mycket frukt och grönsaker bör man konsumera per dag?

Enligt rekommendationen från Livsmedelsverket bör man konsumera minst 250 gram av frukt respektive grönsaker per dag. Detta kan verka som mycket, och svårt att få ihop i vardagspusslet, men det kan lätt uppnås genom att inkludera frukt och grönsaker i varje måltid och mellanmål.

Det kan också låta mer än vad det är. För att uppnå dagsbehovet av 250 gram frukt krävs i princip 2-3 frukter om dagen, beroende på storlek.

Tips för att inkludera mer frukt och grönsaker i kosten

För att lättare inkludera mer frukt och grönsakeri kosten kan man riva ner lite grönsaker som morötter och zucchini i grytor eller mixa ihop en god och fruktig smoothie. Att alltid äta en frukt i samband med måltiderna kan också hjälpa till att lättare komma ihåg att inkludera frukt i kosten samt få in det som en vana.

Utforska olika färger och varianter av frukt och grönsaker

Att äta frukt och grönsaker i olika färger är ett bra sätt att säkerställa att du får i dig allt det som kroppen behöver, eftersom färgvariationen innebär att du får i dig olika näringsämnen. Det är alltså inte bara vackert med olika färger på tallriken.

Genom att utforska nya råvaror i grönsaksdisken och experimentera i köket kan du hitta nya favoriter och det du tycker är godast!

Sammanfattning

  • Gör det till en vana att alltid äta frukt och grönsaker till varje måltid.
  • Smyg gärna ner rivna morötter i matlagningen för att öka näringsinnehållet.
  • Ät av regnbågens alla färger, för då ökar du även chanserna att få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver och mår bra av.

Skrivet av:

Christina Ho

Christina Ho

Näringsfysiolog / Nutritionist

Jag är utbildad nutritionist från Karolinska Instittutet och Stockholms universitet med bred erfarenhet inom förebyggande hälsovård, hälsotech, fintech och life science. Med stort engagemang för nyttig mat samt sparande och privatekonomi hoppas jag kunna inspirera till en hälsosammare och mer hållbar livsstil – för dig, folkhälsan och planeten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *