Fruktsocker och hälsa: Bör du oroa dig?

Fruktsocker och hälsa: Bör du oroa dig?

Nutritionisten tipsar

Fruktsocker, även känt som fruktos, är vanligtvis associerat med frukt och bär, men finns också i många tillsatta livsmedelsprodukter som läsk, godis och bakverk. Här reder vi ut vad som gäller kring sockerkonsumtion: är fruktsocker nyttigare än vanligt vitt socker?

Läs gärna mer om de olika typerna av naturliga sötningsmedel.

Tillsatt socker: Den verkliga boven

Tillsatt socker, oavsett om det är i form av glukos, fruktos eller någon annan sockerart, är det vi bör vara aktsamma med. Livsmedel med högt tillsatt sockerinnehåll kan öka risken för övervikt, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar.

Metabolism av olika sockerarter

De olika sockerarterna skiljer sig en del i metabolismen. Glukos är kroppens främsta energikälla och kan lagras, brytas ned och omvandlas fram och tillbaka i kroppen. Fruktos å andra sidan är mer svårnedbruten och har en negativ påverkan på vår metabola hälsa.

Trots detta så är det troligtvis en ökad konsumtion av socker generellt, i kombination med andra livsstilsfaktorer såsom stillasittande, som har lett till den ökade ohälsan kopplat till övervikt, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar, och inte just konsumtionen av specifikt fruktsocker.

Minska tillsatt socker och ät naturligt

Att minska på tillsatt socker är en av de bästa sakerna du kan göra för din hälsa. Vitt strösocker består av en glukosmolekyl samt en fruktosmolekyl och är den genomsnittliga konsumentens största källa till fruktos. Om du vill minska på fruktsockret är det inte frukten som du bör utesluta från din kost, utan snarare det vita processade sockret som förekommer i bland annat sötsaker och bakverk.

Naturliga källor av fruktsocker som frukt och bär är hälsosammare än tillsatt socker just på grund av att de även innehåller andra viktiga näringsämnen som din kropp behöver. Fruktsocker i sin rena form är dock inte nödvändigtvis hälsosammare än vanligt vitt socker.

Avslutande rekommendationer

Rekommendationen är att begränsa intaget av tillsatt socker så mycket som möjligt. Kroppen har inget fysiologiskt behov av tillsatt socker i kosten och ett överskott oberoende av sockerart kan leda till ohälsa och övervikt.

Om du ska äta något sött, välj det som du tycker är godast och begränsa mängden (och basera det inte på vilken typ av socker det innehåller).

Skrivet av:

Christina Ho

Christina Ho

Näringsfysiolog / Nutritionist

Jag är utbildad nutritionist från Karolinska Instittutet och Stockholms universitet med bred erfarenhet inom förebyggande hälsovård, hälsotech, fintech och life science. Med stort engagemang för nyttig mat samt sparande och privatekonomi hoppas jag kunna inspirera till en hälsosammare och mer hållbar livsstil – för dig, folkhälsan och planeten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *