Spara pengar och ät hälsosammare: 7 matbudgettips

Spara pengar och ät hälsosammare: 7 matbudgettips

Nutritionisten tipsar

Att hålla koll på matbudgeten utan att behöva kompromissa med näring eller smakkvalitet kan verka svårt, men med lite planering kan det vara enklare än man tror. Här är några tips för att spara pengar på maten samtidigt som du frigör tid och säkerställer att du och din familj får i sig alla nyttigheter.

1. Planera dina måltider i förväg.

Genom att veta vad du ska äta under veckan kan du undvika impulsköp och planera inköp enligt vilka råvaror som är billigast just den veckan samtidigt som du kan säkerställa att dina måltider innehåller en balanserad kost med tillräckligt med proteiner, kolhydrater, fibrer och nyttiga fetter.

2. Handla billigare råvaror.

Byt ut dyrare livsmedel mot billigare alternativ som t.ex potatis, ris och pasta. Dessa råvaror är också rika på fiber och kolhydrater, som är nyttiga för att hålla blodsockret stabilt och mätta länge. Större livsmedelsproducenter brukar även ofta ha lågprismärken som är väldigt prisvärda! 

3. Köp i bulk/storpack.

Genom att köpa stora förpackningar av vissa produkter som t.ex bönor, linser och gryner kan du ofta få ett bättre pris per enhet. Genom att exempelvis köpa torkade bönor och koka själv kan du spara några slantar. Livsmedel som bönor, linser och gryner är också rika på protein och nyttiga fetter, vilket gör dem till ett bra val för hälsan.

4. Handla grönsaker och frukt i säsong.

Grönsaker och frukt som är i säsong är oftast billigare än dem som inte är det, samtidigt som de är ett hälsosamt val för dess innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Variera ditt val av frukt och grönt för att få i dig en mängd olika näringsämnen.

5. Satsa på frysta grönsaker.

Tänk på att frysta grönsaker alltid är i säsong på grund av dess långa hållbarhet. Näringsinnehållet skiljer sig inte nämnvärt mellan frysta och färska grönsaker, utan kan till och med vara ännu mer näringsrika.

6. Laga maten från grunden.

Genom att laga maten själv kan du spara en hel del pengar, samtidigt som du kan hålla koll på innehållet och salta lagom för hälsans skull. Att laga maten själv ger dig möjlighet att använda bättre råvaror och hälsosamma ingredienser som t.ex nyttiga oljor.

7. Gör matlådor och undvik att köpa färdiglagad mat.

Genom att laga maten själv kan du spara en hel del pengar, samtidigt som du kan hålla koll på innehållet och salta lagom för hälsans skull. Att laga maten själv ger dig möjlighet att använda bättre råvaror och hälsosamma ingredienser som t.ex nyttiga oljor.

Genom att följa dessa råd kan du spara pengar på maten samtidigt som du följer en hälsosam och näringsrik kost. Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns något rätt eller fel och att det är viktigt att hitta en balans som fungerar för dig och din livsstil.

På Matplaneraren har vi gjort planeringen åt dig för att du ska spara ännu mer tid. Följ gärna våra veckovisa matplaneringar som baserar sig på vad som är i säsong samt på extrapris hos matbutikerna. Alla recept är helt näringsanpassade av vår nutritionist!

Skrivet av:

Christina Ho

Christina Ho

Näringsfysiolog / Nutritionist

Jag är utbildad nutritionist från Karolinska Instittutet och Stockholms universitet med bred erfarenhet inom förebyggande hälsovård, hälsotech, fintech och life science. Med stort engagemang för nyttig mat samt sparande och privatekonomi hoppas jag kunna inspirera till en hälsosammare och mer hållbar livsstil – för dig, folkhälsan och planeten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *